Arbetsmiljö

Arbetsmiljö är en viktig del i att skapa hållbara, trygga och attraktiva hästjobb. Hästnäringen är en riskfylld bransch och därför är arbetsmiljöarbetet extra viktigt. Detta har också Arbetsmiljöverket uppmärksammat. Under 2015 har man granskat arbetsplatser hästnäringen. Detta är något man också fortsätter med under 2016-2017.

För att stötta arbetsgivarna i hästnäringen i sitt arbetsmiljöarbete har HNS i samverkan med ATG, LRF, Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Galopp och Hästnäringens Yrkesnämnd arrangerat utbildningsdagar i arbetsmiljö. Under 2016 har vi genomfört sk BAM utbildningar i samverkan med Prevent. Nästa år fortsätter vi, den första kursen är i februari. Här hittar du mer info om den: BAM kursinfo februari 2017

Nu kan du som inte hade möjlighet att gå på utbildningen ta del av presentationen.
Presentation utbildningsdagar arbetsmiljö allmänt

Material och checklistor
bild ifrån hemsidaI augusti gav Prevent ut en ny bok om arbetsmiljö i hästverksamhet som är en bra hjälp i arbetet. De har också tagit fram en hästanpassad checklista som hjälper dig att gå igenom din verksamhet. Här kan du beställa boken och ladda ner checklistan.

Ett exempel på personal- och arbetsmiljöhandbok har också arbetats fram. Läs mer om den och ta del av den här.

Bild Personalhandbok

Förbättra arbetsmiljön
Det finns mycket man kan göra för att förbättra arbetsmiljön i stallar. På Hästsverige under rubriken Arbetsmiljö kan du läsa mer om de studier som genomförts kring arbetsmiljö i stallar. Klicka här så kommer du till rubriken.

Några av studierna är skrivna av bland annat Margareta Bendroth, Anna Wallertz och Lotta Löfqvist. Läs en intervju med Margareta och hitta studierna här.

Här finns mer information ifrån Arbetsmiljöverket angående inspektionerna inom Unga i arbetslivet 2015.
Unga i arbete 2015
Svar på frågor från Ridskolornas Riksförbund (4)
Vad-gäller-vid-PRAO

Här får du mer information om material och länkar.

För mer information
Sara Westholm, Ansvarig arbetsmarknadsfrågor
E-post: sara.westholm@nshorse.se
Mobil: 070-527 20 18

One Response to Arbetsmiljö

  1. […] du veta mer om hur du jobbar med arbetsmiljön i din hästverksamhet? Här hittar du mer […]

Kommentera