En Ren Anläggning

Här kommer vi fortsätta lägga in saker som händer inom En Ren Anläggning under 2015. Satsningen startade hösten 2014 med workshops och processer på samtliga tre anläggningar med såväl personal som elever och studenter, nedan kan du läsa mer om dem.


Workshop med elever och studenter på Strömsholm 1-2 oktober
I början av oktober träffades alla elever och studenter på Strömsholm för att processa de olika områdena i En Ren Anläggning. Precis som vid alla andra workshops var Marina Sjöberg (Leksands Knäcke) och Tommy Nordmark (Riksidrottsförbundet) på plats för att leda processer och diskussioner.

DSC_0087b

Den varma miljön på anläggningen med ”RS-andan” där alla hälsar på varandra är verkligen något som uppskattas. Alla var överrens om att det är något att värna om och fortsätta utveckla. Ett ”Hej” uppskattas så mycket men kräver så lite!

Workshop med elever och studenter på Flyinge 24-25 september
Elever och studenter på Flyinge samlades för att processa En Ren anläggning i slutet av september. Alla engagerade sig till fullo och var överrens om att det var jättebra att träffas över klass- och åldersgränserna på det här sättet.

DSC_0098b

Fr. vänster: Tommy Nordmark (processledare), Lovisa Broms (Flyinge) och Marina Sjöberg (dietist Leksands Knäcke)

Under dagarna diskuterades många ämnen, en sak som de allra flesta var överrens om vara tt vi inom hästnäringen behöver bli bättre på att använda våra egna kroppar på rätt sätt. Elever och studenter önskade till exempel mer kunskap om ergonomiska arbetssätt.

Kvarg1

Mellanmålen som elever och studenter bjöds på under dagarna kom från Lindahls och Leksands Knäcke. Möjlighet att kunna äta bra mellanmål under skoldagarna är viktigt för att orka med. För att hinna med krävs en god planering!

DSC_0101b

Workshop med personal på Strömsholm 16 september
I mitten av september hade turen kommit till Strömsholms personal att arbeta med En Ren Anläggning. Gänget samlades för en tuff heldags-workshop där Kost & hälsa med Marina Sjöberg inledde dagen och Alkohol & droger, Människovärden, Värderingar samt Diskrimineringsgrunder med Tommy Nordmark avslutade.

DSC_0088b

Även på Strömsholm var vädret underbart och grupperna kunde sitta utomhus och diskutera. Omgivningarna på alla tre Riksanläggningarna är verkligen fantastiska, något som alla verkligen lyfter fram när tillfälle ges för reflektion. Under passet kring Kost & hälsa diskuteras bland annat vad som finns på anläggningarna som gynnar hälsan. På samtliga anläggningar säger alla att just miljöerna (och hästarna såklart!) är fantastiska för kroppen och knoppen.

DSC_0074b

På för- och eftermiddagen serverades mellanmål i samarbete med Leksands Knäcke och Lindahls; knäckebröd med keso och kvarg med bär.

Workshop med elever och studenter på Wången 9-10 september
Bland elever och studenter var de på Wången först ut med att diskutera de olika områdena i En Ren Anläggning. Även denna gång bjöd Wången på underbart sensommarväder vilket både hästar och människor passade på att njuta av.

DSC_0070 - Copy

Workshoparna visade tydligt att även elever och studenter ser stora nyttor med att träffas över klassgränserna och bland annat diskutera miljön på anläggningen. Något som efterfrågades av majoriteten var just fler möjligheter att träffas gemensamt. Såväl för sociala evenemang som aktiviteter kopplade till de olika inriktningarna för att lära sig mer av varandra.

DSC_0062b

Workshop med personal på Flyinge 25-27 augusti
I slutet av augusti var det dags för Flyinges personal att processa områdena i En Ren Anläggning. Även på Flyinge var upplägget en tvådagars workshop; Kost & hälsa med Marina Sjöberg första dagen och Alkohol & droger, Människovärden, Värderingar samt Diskrimineringsgrunder med Tommy Nordmark dag 2. Under de två dagarna visade Flyinge verkligen upp sig från sin allra vackraste sida med fantastiskt sensommarväder.

DSC_0015DSC_0031b

För att orka hålla fokus under långa dagar med såväl fysisk som psykisk aktivitet är det viktigt att hålla blodsockret på en jämn nivå och egelbundet intag av energi är avgörande. För att orka tiden mellan dagens olika huvudmål (frukost, lunch, middag) är mellanmålen superviktiga! Under båda dagarna avnjöt personalen goda (och nyttiga!) mellanmål från Leksands Knäcke och Lindahls.

DSC_0299

Workshop med personal på Wången 18-19 augusti
I samband med Wångens kick-off inför höstterminen 2014 samlades all personal för en två-dagars workshop. Ämnet var En Ren Anläggning och alla var förväntansfulla och nyfikna. Under den första dagen var Kost & hälsa i fokus med Marina Sjöberg som är dietist för Leksands Knäcke.

Wången_kost

Samtliga var överrens om att Wången och miljön runt omkring inbjuder till en hälsosam livsstil med goda möjilgheter till aktiviteter utomhus. Vem skulle inte känna sig inspirerad i den här omgivningen?

Wången_uts

Utöver fantastiska utomhusmiljöer för motion så finns dessutom en gymlokal på anläggningen som kan utnyttjas som komplement till hästar och utomhusträning samt under den mörka och kalla delen av året. Wångens Wärdshus är även något som uppskattas mycket av all personal, såväl som mötesplats som för den goda maten. Under eftermiddagen av den första dagens workshop bjöd Leksands Knäcke och Lindahls på nyttigt mellanmål bestående av knäckebröd med matigt pålägg i form av keso.

DSC_0206

Det nyttiga mellanmålet uppskattades av alla men det är svårt att motstå frestelser av det mer söta slaget…

DSC_0209

Den första dagen avslutades med fantastiskt vy över sjön Alsen och middag med aktiviteter och umgänge för all personal.

DSC_0239

Dag två av workshopen låg fokus på mer ”tuffare” områden; Alkohol & droger samt Människovärden, Värderingar och Diskrimineringsgrunder. Processledare var Tommy Nordmark på uppdrag av Riksidrottsförbundet.

Foton: Karolina Thorell (om inget annat anges)

One Response to En Ren Anläggning

  1. […] Nyligen spreds information om den nya satsningen En Ren Anläggning som startat upp under hösten. Nu lanseras satsningens alldeles egna hemsida, gemensam för de tre Riksanläggningarna. Besök sidan här för att läsa mer! […]

Kommentera